به گفته دکتر میثم شکری ساز مدیریت استرس افراد تیم باعث ایجاد یک محیط کاری امن و حمایتی شده و بهره وری اعضا را به اوج می رساند. همه ما به خوبی می دانیم که مدیریت استرس کار سهل و ساده ای نیست. حالا فکرش را بکنید که پای مدیریت استرس یک تیم سازمانی در میان باشد. بی شک کار پیچیده تر و دشوارتر خواهد شد!
شما در قامت یک مدیر چه برنامه ای برای مدیریت استرس افراد تیم دارید؟ چگونه می توانید به آن ها کمک کنید تا در شرایط استرس زا در کنترل استرس و اضطراب خود موفق عمل کنند؟
مدیریت استرس افراد تیم در سازمان یک هنر است!
همان طور که در جریان هستید، مشاغل عصر حاضر روز به روز پیچیده تر و دشوارتر می شوند. همه ما به ناچار ساعات زیادی از روز را در محیط های کاری سرشار از اضطراب سپری می کنیم. پس در چنین شرایطی دست و پنجه نرم کردن با استرس دور از انتظار نیست.
بر باور دکتر میثم شکری ساز آنان که تجربه کار در شرایط استرس زا را دارند، به خوبی می دانند که تغییر آنی فشار کاری و کاهش یک باره و سریع استرس و اضطراب امری محال است. با این حال نتایج تحقیقات انجام شده حاکی از آن است که مدیریت فشار کاری و استرس اعضای تیم از طریق به کارگیری برخی تکنیک ها امکان پذیر می باشد.
خبر بد این که سطح استرس کارکنان نه تنها در ایران، بلکه در سراسر دنیا با سرعتی باورنکردنی در حال افزایش است. خبر خوب این که رویکردهای عملی و قابل اجرای بسیاری وجود دارند که می توانند شما را از شر استرس های رایج در محیط های کاری خلاص کنند. مایلید به اتفاق با داغ ترین تکنیک های مدیریت تیم در شرایط استرس زا آشنا شده و به این دردسر آزاردهنده پایان دهیم؟

در خارج از سازمان به کار فکر نکنید!
به عنوان یک مدیر به کارکنانتان بیاموزید که در خارج از سازمان به کار و مشغله های کاری فکر نکنند. این یکی از بهترین و موثرترین تکنیک های مدیریت استرس افراد تیم است. بر اساس نتایج تحقیقات، کارکنانی که همواره در حالت آماده باش به سر برده یا در محیط های چند وظیفه ای مشغول به فعالیت هستند؛ خلاقیت و بازدهی چندانی نداشته و از شغل خود احساس رضایت نمی کنند. به خاطر داشته باشید که تمرکز مداوم شرط ارائه عملکرد قابل قبول است. این در حالی است که شغل های همواره آماده باش نظیر کسب و کارهای اینترنتی به این دلیل که زمانی برای بهبودی و بازیابی ندارند؛ کارکنان را در یک دور باطل پایان ناپذیر قرار می دهند.
به اعتقاد دکتر میثم شکری ساز اگر می خواهید به استرس اعضای تیمتان پایان داده و اوج بهره وری آن ها را در محیط کار نظاره گر باشید، زمان های حضور و استراحت آن ها را مشخص نمایید. برای مثال به مشتریان کسب و کارتان اطلاع دهید که تنها در تایم اداری پاسخگوی تماس هایشان هستید.
به تمرین تمرکز حواس بپردازید!
مغز کارکنانتان را برای مقابله با هرج و مرج و بی نظمی آماده کنید. شاید برایتان جالب باشد بدانید که نتایج تحقیقات علم عصب شناسی تاثیر تمرین تمرکز حواس بر آموزش سیستماتیک مغز را تایید می کنند. شما با استفاده از این تمرین های کاربردی می توانید عادات ذهنی مفیدی را در وجود کارکنانتان خلق نمایید. عاداتی که در نهایت منجر به افزایش انعطاف پذیری کارمندان در محیط کار و زندگی شخصی شان می شود.
آن دسته از مدیرانی که از تاثیر تمرینات تمرکز حواس بر مدیریت تیم در شرایط استرس زا آگاهند، همکاری بهتری با کارکنانشان دارند. آن ها قادر به کنترل کارآمدتر استرس و اضطراب اعضا بوده و ایشان را در راه رسیدن به اوج کارایی، یاری می دهند.

تک وظیفه ای بودن را عملی کنید!
برای آن که شاهد عملکرد بهتری از سوی کارکنانتان باشید، تاکید بر تک وظیفه ای بودن را در دستور کارتان قرار دهید. خودتان را جای کارمندی بگذارید که به طور همزمان چند وظیفه دشوار را به او محول نموده اید. آیا می توانید آنگونه که باید و شاید از پس انجام وظایفتان برآیید؟!
مسلما خیر. این جاست که پای استرس های مزمن به ماجرا باز می شود. انسان ها کامپیوتر نیستند که از آن ها انتظار داشته باشید چند کار همزمان را به بهترین شکل ممکن انجام دهند. چند وظیفه ای بودن علاوه بر این که زمان و استرس انجام کارها را بیشتر می کند، احتمال وقوع اشتباه را دو برابر می سازد. پر واضح است افرادی که عهده دار انجام وظایف ترتیبی می شوند، عملکرد بهتری را از خود به نمایش می گذارند.
از دید دکتر میثم شکری ساز اگر می خواهید گامی بلند در راستای مدیریت اضطراب در سازمان بردارید، اعضای تیم را در راستای مرتفع نمودن استرس حاصل از عدم تمرکز ناشی از چند وظیفه ای بودن یاری دهید. می پرسید چگونه؟!
از طریق اولویت بندی کارها!

با تعیین زمان استراحت در طول کار روزانه به داد کارکنانتان برسید!
برای مدیریت استرس افراد تیم از تعیین زمان استراحت و شارژ مجدد در طول کار روزانه غافل نشوید. بسیاری از مدیران بدون ایجاد هیچگونه وقفه ای در روند کاری، از کارکنان انتظار بهره وری بالا دارند. نتیجه چه می شود؟!
کارمندی مضطرب که نمی تواند نهایت عملکرد خود را به نمایش بگذارد. چون خسته است و تمرکز حواس ندارد!
با تعیین تایم استراحت در بین فعالیت های کاری تضمین خواهید کرد که کارکنان زمانی که کار می کنند، واقعا کار می کنند!
همدلی و دلسوزی را در راستای مدیریت استرس افراد تیم تمرین کنید!
شاید برایتان عجیب و غیر قابل باور به نظر برسد، اما حقیقت این است که همدلی، مهربانی و دلسوزی تاثیر اعجاب انگیزی بر بهبود عملکرد و تعامل کارکنان دارد. مهربان بودن هیچ هزینه ای روی دست شما نمی گذارد، اما سودآوری و بهره وری را به طور چشمگیری افزایش می دهد. از همین رو توصیه می شود که به عنوان یک مدیر برای شناخت اعضای تیم خود تلاش کنید و با استقبال از انتقادات و پیشنهادات سازنده آنان، زمینه افزایش همکاری و تعامل میان کارکنان را فراهم سازید.
موفقیت ها را جشن بگیرید!
از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز جشن گرفتن موفقیت های هر چند کوچک باعث تقویت انگیزه و بهبود روحیه اعضای تیم در محیط های کاری پرفشار می شود. این کار ضمن ترویج یک فرهنگ کاری درست، افزایش اعتماد به نفس کارکنان را در پی دارد. سعی کنید با تقدیر از تلاش اعضای تیم، ضمن ساخت تیمی با انگیزه و مشارکت کننده؛ استرس اعضا را مدیریت کنید.

به منظور مدیریت تیم در شرایط استرس زا در واگذاری وظایف دقت کنید!
به منظور مدیریت استرس در محیط کار در واگذاری وظایف به کارکنان دقت نمایید. یکی از کلیدی ترین استراتژی های کاهش بار کاری و مدیریت اضطراب در سازمان، واگذاری وظایف بر اساس نقاط قوت و علایق کارکنان می باشد. بدین ترتیب ضمن کاهش فشار کاری و تقویت اعتماد و مشارکت درون تیمی، گامی بلند در راستای توانمند سازی اعضا برای پذیرش مسئولیت هایشان بر می دارید.
یک محیط امن و حمایت کننده خلق کنید!
از نگاه دکتر میثم شکری ساز تامین امنیت روانشناختی در محیط کار یکی از مهم ترین نکات مدیریت تیم در شرایط استرس زا است که عدم توجه به آن رهبران سازمان را به دردسر می اندازد. شما به عنوان یک مدیر موظف به ساخت محیطی هستید که کارکنان در آن احساس راحتی کرده و از بیان نگرانی ها و احساسات خود نهراسند. بدین منظور می توانید زمینه برقراری ارتباط باز با کارمندان را فراهم ساخته و با برگزاری جلسات منظم تیمی با آن ها، به مدیریت استرس و ایجاد حس اعتماد بپردازید.